U bent hier

Home

Begijnhof, een oase van rust

Wie informatie zoekt om op reis te gaan krijgt zeker en vast wel eens informatie om bijvoorbeeld naar Egypte te gaan om de piramides te bezoeken of om naar China te gaan om de Chinese muur te bezichtigen. Men zal dan zeker erop wijzen, dat deze zaken UNESCO WERELD ERFGOED zijn. En het klopt, de Chinese muur staat sinds 1987 op deze lijst, maar wat velen over het hoofd zien is dat 13 Vlaamse Begijnhoven sinds 1988 ook op die lijst staan. En ons Begijnhof hoort daarbij! En wat is de definitie van Unesco Werelderfgoed? “Het is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden.”

Dus we kunnen zeker niet nalaten om op één van de maandelijkse zondagnamiddagwandelingen ook langs ons begijnhof te gaan. Het is een oase van rust en als je er de deskundige uitleg bij krijgt van de gids, kan je een beeld vormen van hoe deze site ontstaan is. Je leert er de legende ontdekken van het ontstaan maar zeker ook de historische werkelijkheid. Je zal plots veel meer ontdekken als je langs de huizen kuiert als je erop gewezen wordt door een gids. Het zou eigenlijk niet mogen dat er nog mensen in de ruime omgeving van dit begijnhof wonen die het nog nooit bezocht hebben en te horen kregen hoe dit begijnhof zich ontwikkelde tot er op een zeker moment wellicht meer dan 400 begijnen woonden.

En wat nog belangrijker is, je krijgt te horen waarom die begijnenbeweging ontstond, waarom ze bloeide en waarom ze tenslotte langzaam ten onder ging. Je komt te weten wie er nu in deze huizen woont en waarom dat zo gelopen is. En wellicht hoor je voor de eerste keer dat er op bepaalde plaatsen ook Begarden leefden, een soort “mannelijke” begijnen.

Je zal van deze site leren houden en je komt er later zeker nog eens terug, misschien om het unieke begijnhofmuseum eens te bezoeken. Want gedurende de rondleiding zal de gids je verteld hebben hoe de begijnen leefden, hoe ze zorgden dat ze in hun levensonderhoud konden voorzien, hoe men begijn kon worden en nog zovele andere interessante verhalen over deze gemeenschap van vrouwen. In het museum kun je de voorwerpen zien die uit de huizen van begijnen komen en gedurende vele jaren verzameld zijn.

Waar wacht je nog op? Wij staan klaar om je rond te leiden!

Reserveer je ticket

 

datum: 
Zondag 5 maart 2023
startuur: 
14:00 uur
vertrekplaats: 
ingangspoort begijnhof