U bent hier

Home

Themawandelingen 2024

Datum:
Zondag 4 februari 2024
Vertrekuur:
14.00 uur
Vertrekplaats:
Ingang Sint-Pieterskerk, Grote Markt 80

Eén van de pareltjes van onze stad is zeker de Sint-Pieters- en Sint-Barbarakerk op de Grote Markt. Bij de Turnhoutenaar is ze beter gekend als de “binnenkerk”. De eenvoud van de buitenkant laat niet vermoeden welke mooie pracht het interieur biedt. De preekstoel, de glasramen, het orgel en de altaren: ze getuigen van eeuwen devotie. Deze beelden leren ons waardoor en hoe onze voorouders werden bezield. Waar komt het kunstig gebeeldhouwde koorgestoelte vandaan? Hoe zit het met de broederschappen? Waarom werd dat glasraam door die familie aan de kerk geschonken?

Los van eender welke geloofsovertuiging komen we onder de indruk van de symboliek en de verhalen die hier worden verwoord. Een aanrader!

Reserveer hier je ticket.

 

Datum:
zondag 3 maart 2024
Vertrekuur:
14.00u
Vertrekplaats:
centrale inkomhal de Warande, Warandestraat 42

Schurft, bedplassen, epilepsie, jicht, nierstenen, haaruitval, stuipen, zweren, krampen... Welke heilige biedt hulp bij welke kwaal? Wat voor generaties lang vanzelfsprekende kennis was, gaat langzaam verloren. Jammer, want de sporen ervan blijven zichtbaar in ons cultureel erfgoed.
Ga mee op pad met een stadsgids en ontdek waar in Turnhout geneesheiligen te vinden zijn. Aanhoor hun levensverhaal en verbaas je over hun betekenis voor de volksgezondheid en de bijhorende rituelen. Ontdek de volksdevotie van vroegere generaties  en kom te weten wanneer, hoe en waarom ze gevierd en aanbeden werden.

Reserveer hier je ticket.

 

Datum:
zondag 7 april 2024
Vertrekuur:
14.00 u
Vertrekplaats:
centrale inkomhal de Warande, Warandestraat 42

Langs gevels met een verhaal uit lang vervlogen tijd.

Langs gevels nog ver weg, maar reeds dichterbij.

Langs gevels van beroemde en minder gekende architecten.

Langs statige herenhuizen en nederige werkmans- en wevershuisjes.

Industriële archeologie.

Een wandeling vol ontdekkingen in onze stad.

Reserveer hier je ticket.