U bent hier
Themawandelingen 2021
GEANNULEERD
In deze wandeling worden figuurlijk deuren geopend en komen de geschilderde huizen van Lieve Flour tot leven. Achter sommige deuren schuilt immers een verhaal, of het huis maakt deel uit van een Turnhouts verleden.
Deze wandeling neemt je mee naar het Turnhout van Brepols en omvat een tijdspanne van vijftig jaar. In deze halve eeuw is er veel gebeurd en veranderd. Drie verschillende staatssystemen passeerden: van de Franse annexatie over het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden tot het onafhankelijke België. Brepols heeft onder alle drie de besturen gedrukt, verkocht en gefoeterd.
De industriële revolutie waaide door onze contreien en vernietigde oude gewoonten en productiesystemen, maar liet ook toe dat sommige haantjes-de-voorsten ongekende kapitalen konden opbouwen. Brepols is het schoolvoorbeeld van zo’n ‘selfmade man’.
De wandeling die we maken is een oefening in het aanspreken van je verbeelding.
We stappen in de voetsporen van Brepols en gaan terug in de tijd op zoek naar de geschiedenis van Brepols en de stad. We komen langs straten die een belangrijke rol speelden in het leven van de drukkersbaas. Helaas kan niet alles verteld worden over Brepols en de drukkerijen in een tijdspanne van twee uur. We doen ons best.
Misschien is er na de wandeling de honger naar meer weten over Philippus Jacobus Brepols en zijn impact op de stad. Het Speelkaartenmuseum in Turnhout is de plaats waar je moet zijn.
Wanneer we door de straten van Turnhout lopen kijken we wellicht nooit met aandacht naar de mooie gevels van de vele burgerhuizen die onze stad sieren. We lopen er achteloos voorbij en laten al dat moois links liggen. Waarom? Wellicht omdat niemand er ons ooit op gewezen heeft wat een pareltjes er te ontdekken vallen. We willen samen met jullie deze zoektocht doen. Die mooie gevels zijn vooral ontstaan in 19de eeuw. Men promootte dan om de straat als een publiek kunstwerk te zien. Ambachtelijkheid en kunstzin gingen hand in hand. Alles was van tel: deurhandvat, brievenbus klep, ramen, en zelfs de voetschraper was even belangrijk als de gevel zelf. En op het einde van de 19de eeuw zagen we nieuwe kunststromingen die zich afzetten tegen die strakke neoclassicistische huizen die er in massa gebouwd werden. In onze steden doken huizen op met Art Nouveau gevels. Ook Turnhout was mee met die nieuwe stijl. Mensen versierden hun gevel op vele manieren. Zij die niet zo kapitaalkrachtig waren deden ook mee met die rage en men versierde de gevels met vloertegels en speciale wandtegels. Zij die een iets ruimer budget hadden konden speciale keramiek laten maken die in gevels verwerkt werd. Men ging geglazuurde stenen gebruiken. En de opperklasse wilde laten zien dat ze een ruim budget hadden en mee konden doen met die nieuwe rage. Er verschenen gevels met Sgraffiti en andere kostbare gevelversieringen. In Turnhout waren er een paar gerenommeerde architecten die o.a. samenwerkten met de topontwerper voor Sgraffiti: Paul Cauchie. Je hoeft niet naar Brussel of Berchem te gaan om al dat moois te ontdekken. Dit kan in uw eigen stad. Laten we het samen ontdekken en ervan genieten!