U bent hier
Themawandelingen 2024
Eén van de pareltjes van onze stad is zeker de Sint-Pieters- en Sint-Barbarakerk op de Grote Markt. Bij de Turnhoutenaar is ze beter gekend als de “binnenkerk”. De eenvoud van de buitenkant laat niet vermoeden welke mooie pracht het interieur biedt. De preekstoel, de glasramen, het orgel en de altaren: ze getuigen van eeuwen devotie. Deze beelden leren ons waardoor en hoe onze voorouders werden bezield. Waar komt het kunstig gebeeldhouwde koorgestoelte vandaan? Hoe zit het met de broederschappen? Waarom werd dat glasraam door die familie aan de kerk geschonken?
Los van eender welke geloofsovertuiging komen we onder de indruk van de symboliek en de verhalen die hier worden verwoord. Een aanrader!
Schurft, bedplassen, epilepsie, jicht, nierstenen, haaruitval, stuipen, zweren, krampen... Welke heilige biedt hulp bij welke kwaal? Wat voor generaties lang vanzelfsprekende kennis was, gaat langzaam verloren. Jammer, want de sporen ervan blijven zichtbaar in ons cultureel erfgoed.
Ga mee op pad met een stadsgids en ontdek waar in Turnhout geneesheiligen te vinden zijn. Aanhoor hun levensverhaal en verbaas je over hun betekenis voor de volksgezondheid en de bijhorende rituelen. Ontdek de volksdevotie van vroegere generaties en kom te weten wanneer, hoe en waarom ze gevierd en aanbeden werden.
Langs gevels met een verhaal uit lang vervlogen tijd.
Langs gevels nog ver weg, maar reeds dichterbij.
Langs gevels van beroemde en minder gekende architecten.
Langs statige herenhuizen en nederige werkmans- en wevershuisjes.
Industriële archeologie.
Een wandeling vol ontdekkingen in onze stad.
Het intieme leven van Turnhoutenaars van de 14de tot de eerste helft van de 20ste eeuw is nog niet dikwijls uitvoerig aan bod gekomen.
Tijdens deze wandeling vertellen we de deelnemers over de liefde binnen en buiten het huwelijk en belichten we ook de soms wrange kantjes.
Waarom het uiten van liefde en tederheid naar kinderen toe vroeger slechts zelden gebeurde wordt uit de doeken gedaan.
We ontmoeten natuurlijk de Turnhoutse arts Nand Peeters en leggen uit hoe hij via zijn medische ontwikkelingen echtparen en toekomstige moeders meer comfort (en geluk?) geboden heeft.
Kennis maken met het intieme en dikwijls verborgen leven van de Turnhoutenaars in vervlogen tijden zal veel deelnemers verbaasd doen opkijken.
Een stad groeit, een stad past zich aan, een stad verandert, een stad leeft. Zo doet ook onze stad. Vandaag is Turnhout een bruisende stad vol activiteit en vol leven! Hier graaft men naar het verleden en bouwt men voor de toekomst. Oude stadskankers worden gesloopt en omgevormd tot hypermoderne stadskernen met aandacht voor wonen, vrije tijd en levenskwaliteit. Ga mee op pad met een stadsgids en ontdek verborgen nieuwigheden in cultuurhuis de Warande, Park Spoor Noord, Niefhout, Loechtenberg, de Vianen, Turnova en nog zoveel meer. Kom meer te weten over de toekomstvisie op onze stad, ontdek hoe deze stap voor stap gerealiseerd wordt en keer trots en tevreden terug naar huis!
Tijdens deze wandeling worden figuurlijk deuren geopend en komen de geschilderde huizen van Lieve Flour tot leven. Achter sommige deuren schuilt immers een verhaal, of het huis maakt deel uit van een Turnhouts verleden.
De stad bezoeken vanuit de hoogte kan een heel ander uitzicht geven. Turnhout vanuit de hoogte toont ons hoe groen onze stad is gebleven.
Vanuit de toren van de Heilig-Hartkerk heb je bij goed weer op een hoogte van 30 meter een mooi zicht over onze stad en de Kempen.
Op het terras van de Turnovatoren bevinden we ons op een hoogte van 70 meter. Dertig kilometer ver zien is geen probleem. De terrils van Beringen, de koeltorens van Doel, maar ook dichterbij: de kerktoren van Hoogstraten of de steenfabrieken naast het kanaal.
In de toren van de Sint-Pieterskerk vinden we een beiaard terug van grote historische waarde. Andreas Van den Gheyn, meester-klokkengieter uit de 18de eeuw, goot voor deze toren in 1775 een beiaard. Het gezamenlijke gewicht van de 53 aanwezige klokken bedraagt ongeveer 10.000 kg.
Wandel samen met een stadsgids door het multiculturele Turnhout van vandaag. Leer andere culturen kennen aan de hand van een aantal kleurrijke bezoeken.
Kijk eens naar ‘onze’ kerken door de ogen van een nieuwkomer. Bezoek een Rooms-Katholieke kerk, een Roemeens Orthodoxe kerk en een moskee. Geniet van de kruidige geuren in een Turkse supermarkt en leer de werking van het Agentschap Integratie en Inburgering kennen.
Als we in Turnhout rondwandelen, komen we heel wat kunstwerken tegen die tijdens de klassieke wandelingen wel kort besproken worden, maar meestal blijft er te weinig tijd over om eens dieper kennis te maken met de betreffende kunstenaar en/of zijn andere werk(en).
Ook heeft Turnhout heel wat inwoners die een zekere status hebben verworven in hun kunstdiscipline en die zeker eens vernoemd mogen worden tijdens een rondleiding.
Met “Turnhout op kunstzinnige wijze” willen we daar wat aan doen. We geven onze volle aandacht aan de hedendaagse kunstenaars die onze stad sieren of wiens wortels en misschien wel hun hart hier in Turnhout liggen.
Is een kerkhof alleen maar een plaats waar de overledenen rusten? Een dodenakker in afwachting dat deze worden opgenomen in het hiernamaals, met als herinnering een kruis, grafzerk en soms een kapelletje? Of schuilt er meer achter?
Achter de symboliek van de dodentaal die op deze meer dan 200 jaar oude begraafplaats besproken wordt, zit vaak een boeiend verhaal. Ze kenmerkt de persoon die er begraven ligt.
Eén van de verschillende onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. “de oorlogsgraven”. Tijdens de verschrikkelijke wereldbrand tussen 1914 en 1918 lieten 131 Turnhoutenaren het leven. De stad houdt de herinnering aan deze gesneuvelden levendig. Het monument "Vrede en Victorie" op het Zegeplein is er een bewijs van. We bezoeken die oorlogsgraven op het kerkhof en horen rechtstreekse getuigenissen.
Kortom boeiende verhalen die hier verborgen liggen en die door de gids voor jou tot leven worden gebracht.
Slechts beperkt aantal plaatsen. Inschrijven is aangeraden en kan vanaf 1 oktober.
Van jachtverblijf tot hedendaags gerechtshof. Van het ontstaan in de 12de eeuw tot vandaag worden de vele rijke facetten van dit uniek gebouw belicht. Het kasteel speelde zeker een rol bij de Blijde Inkomsten van de landvorsten. Hoe groot was echter het belang onder de Bourgondische en Habsburgse hertogen? Wat was de betekenis van het kasteel als versterking tijdens de Tachtigjarige Oorlog? De verwaarlozing tijdens het Ancien Régime, de verwaarlozing in de 19de eeuw en de herwaardering in de 20ste eeuw... de levensloop van één van Turnhouts mooiste pareltjes!